Mondi SCP začne skúšobne spaľovať biokal z čistiarne odpadových vôd

30.05.2013 Ružomberok

Ružomberok 30. mája (TASR) – Celulózo-papierenský koncern Mondi SCP Ružomberok dokončuje prípravy na spustenie skúšobnej a následne trvalej prevádzky spaľovania biokalu z veľkoobjemovej čistiarne odpadových vôd v Hrboltovej v existujúcom kotle na biomasu priamo v areáli závodu.

„Tento starostlivo pripravovaný projekt nám pomôže vyriešiť situáciu s veľkým množstvom biokalu vznikajúceho pri čistení odpadových vôd. Doteraz sme celý objem, napríklad vlani približne 28.000 ton, zhodnocovali na výrobu kompostu. Problémy nastávali najmä v zime s dopravou na vhodné kompostoviská na juhu Slovenska,“ vysvetlila environmentálna manažérka Mondi SCP Oľga Šotolová.

Veľkou výhodou je podľa nej existencia kotla na biomasu, v ktorom sa dá čistiarenský biokal zmiešaný s drevnými pilinami dobre spaľovať spolu s kôrou. Tú v tom istom kotle spaľovali aj doteraz. „Veľkým prínosom je aj to, že biokal nebudeme musieť ďaleko prepravovať a budeme ho likvidovať energetickým zhodnotením priamo v našom závode,“ pokračovala Šotolová.

„Naďalej budeme hľadať možnosti materiálového zhodnotenia približne 10.000 ton biokalu. Zaviazali sme sa, že pri realizácii tohto projektu nebudeme naraz spaľovať biokal a celulózo-papierenské kaly ani zvyšovať kapacitu kotla, ktorý bude preklasifikovaný ako zariadenie na spoluspaľovanie odpadov. Nebudeme v ňom spaľovať nebezpečné ani žiadne iné odpady,“ uistila environmentálna manažérka Mondi SCP.
 

Vyberte región